top of page
Søk

Gjør det selv - Anorakk i ull


Noe av det artigste som er, er å lage bruksting til friluftslivet. Eller å finne andre bruksområder for ting man ikke bruker lenger, og rett og slett være litt "Reodor". Denne gangen fikk jeg lyst til å lage min egen anorakk i en litt nostalgisk stil. Funksjonelle klær er ikke så vanskelig å sy som man skulle tro, og for de som ikke må ha et spesielt merke på jakken er dette kanskje neste prosjekt.


Den opprinnelige motivasjonen for prosjektet var vinter kamuflasje til neste års jakt. Jeg gikk i gang med hvit bomullskanvas, som jeg impregnerte med bivoks. Den ble nesten som jeg hadde sett for meg, men kanskje en smule kald da kanvasen jeg fant ikke var finmasket nok, og derfor ble det litt luftig. Derfor gikk jeg i gang med jakke nummer 2, men denne gangen fikk jeg tak i lys grå vadmel og gjorde flere mønster tilpasninger.


Foto: Stine AasløkkJeg kunne ikke finne noen sy mønster som var slik jeg hadde sett for meg, så løsningen ble å gjøre om et kjøpe mønster. Det gjorde jeg ved å bruke plastikk som jeg teipet sammen, slik at jeg fikk prøvd tilpasningene underveis. Da slapp jeg sy prøvejakke av lerret først (selv om det nesten ble det, da jeg sydde 2). Jeg la til en del sømmonn slik at jeg var sikker på å få gjort tilpasningene, da er det bare å klippe av overkuddet, og overlocke til slutt. Nå fant jeg faktisk ut at maskinen jeg har - har overlock. Er noen år siden jeg har sydd med andre ord, og det var for det meste gardiner og interiørsøm. Men det var flott å finne ut, for da øker holdbarheten på plagget når sømmene på innsiden er godt polstret mot gnisninger - noe det blir mye av utendørs på ski, turer mm.


Jakken ble veldig behagelig. Det er god plass, uten å bli for lang på ermer. Den puster godt, men er samtidig god og varm. Ulempen med vadmel er hvis snøen er våt, da setter snøen seg lettere i stoffet. Men jeg opplever at den tørker forholdsvis raskt, og det skal mye til før den blir våt igjennom. Det er ihvertfall ikke noe som jeg har opplevd frem til nå. Jeg fikk laget Mukluks sko i samme stil, og det ble ikke våte legger selv om snøen pakket seg litt. På bildene ble den godt testet ut i snøstorm i Trollheimen.Den er litt inspirert av Amundsen og de gamle polfarerne, og litt av urfolk med flotte mønsterborder og pels - for det er av urfolket jeg egentlig skulle ha hørt til tror jeg. Tenk så fantastisk å vokse opp med så sterke håndverk, jakt og natur tradisjoner.


Jeg ville ha maljer med tredd anorakk snor i stedet for glidelås, og lagde derfor en stor klaff på baksiden, slik at vinden ikke skal blåse igjennom maljene. Jeg har laget mansjetter til ermene av strikket ull (dermed kan de enkelt byttes ut ved slitasje) og stramming i livet. Det er alltid godt at jakkene til friluftsliv er vide i livet, også til oss damer. Det er bedre å kunne stramme etter man har fått på den tykke ullgenseren under. Jeg syns generelt at alt for mange jakker har innsving i livet og korte over hoftene på damemodellene. Etter min mening er ikke det praktisk til friluftsliv. Båndet på bildene er brikkebåndsvevd av ull, og er til å ta av. Litt pynt må være lov innimellom, og brukes her som knivbelte.


Til jakken min brukte jeg 2,5 meter med vadmel. Da fikk jeg i tillegg nok stoff til ett par Mukluks i samme farge. Pelskanten er fra pelskant.no.

Anorakksnor og maljer er fra Stoff og Stil. Jeg lager brikkebånd selv, men er ikke så dreven enda så denne gangen bestilte jeg fra Etsy.


Bildene under er fra en testrunde med jakken før overlock og påsying av brikkebånd nederst.2 341 visninger
© Copyright
bottom of page