top of page
Søk

Gjør det selv - Mukluks sko

Jeg har lett og lett, men ferdige Mukluks var ikke å oppdrive her i landet. Jeg har ofte savnet en lett sko til å ta med på vintertur - rett og slett en campsko. Løsningen ble å lage de selv, og det var mye enklere enn jeg først trodde da jeg startet på prosjektet. De opprinnelige Mukluks skoene var laget kun av skinn. Skinnet de brukte var rein eller sel og det fantes ikke noe regler for hvordan de skulle se ut. Noen hadde mange farger og broderier, mens andre var kun i naturfarger. Mukluks betyr rett og slett "myk sko", og ble laget av inuittene i Alaska, Canada og Grønland.Mine Mukluks ble en moderne versjon med tykk kanvas oppover leggen, skinnmokasin og kartanker av tovet saueull. Brikkebåndet er laget av finull. For å forsterke "sålen" og gjøre de mindre glatte har jeg brukt tykt lim på undersiden (Tek7). Kanvas delen er impregnert med bivoks og strykejern. (Den første impregneringen av kanvas delen er lurt å gjøre før du syr den, slik at du kommer ordentlig til)


Skoene er veldig gode å gå med, og det føles som man går i tøfler eller sokkelesten ute. Her har man god kontakt med bakken, derfor skal man passe seg litt for å gå for mye på grusen, både for slitasjen sin del og for foten din sin del. Skoen er ment for snø og is. Husk å tove eller kjøpe kartanken noen størrelser større enn det du trenger, slik at du kan variere tykkelsen på sokkene ettersom hvor kaldt det er. Dette er veldig varme sko.


Det finnes noen steg for steg forklaringer for fremgangsmåte på Youtube på engelsk. Ellers er det lurt å være nøye med håndsømmen av skinndelen, slik at den ikke vil rakne ved bruk. Få tak i tykk knappehullstråd og bruk den dobbelt. Det er nok en treningssak å sy i skinn, for det er hardt å stikke igjennom. Jeg brukte en fjøl av plast som lå på bordet, slik at jeg kunne bruke den til å dytte nålen igjennom - da ble det ikke så hardt for fingrene.


På rynkedelen på fremsiden av foten er det lurt å begynne på midten og sy til hver side. Da får du like rynker på begge sider av foten. Jeg har en del søm erfaring fra før, men det var første gang jeg sydde i skinn, så du trenger ikke veldig mye erfaring. Det første paret med mokkasiner jeg lagde havnet i søpla, men da visste jeg hva jeg hadde gjort feil og kunne rette opp på neste par. Det vanskeligste når man ikke har erfaring fra søm er kanskje det å skulle sette sammen kanvas delen og skinn delen på vrangen?


Uansett var dette et artig prosjekt. Ungene har testet det ferdige paret ute i lek, og de ønsker seg nå slike. Jeg har nå fått tak i mer skinn, og skal i gang med flere par etter hvert.


Materialer:


Skinn kan du kjøpe flere steder. Det er bare å ta et raskt nettsøk. Du får ca 2 par sko til en halv meter. Jeg har også funnet et skinnskjørt på en bruktbutikk som jeg skal bruke til ett par. Bruk fantasien, kanskje du har en skinnjakke liggende?


Kanvas metervare, anorakk snor og skråbånd har jeg kjøpt på Stoff og Stil. Brikkebånd har jeg laget selv av finull, men hvis du ønsker av ull og ikke lager selv kan du få tak i på Facebook grupper som "Søm av vikingklær" og "Vikingklær kjøp og salg Norge". Er du ikke så nøye på at det er naturmateriale som meg, så får du kjøpt pyntebånd av polyester på Stoff og Stil.


Ull til toving kan du få tak i på Stoff og Stil m.f . Du finner ferdige tovede kartanker for salg når du googler.1 666 visninger

Comments


© Copyright
bottom of page