top of page
Søk

Når natten skinner som dag

Vi er nå på vei inn i den mørkeste tiden av året. Senhøsten brer sitt svarte teppe over landskapet. Det er yr i luften og dampende morgener. Før vi vet ordet av det har vinteren lagt sine første tegn igjen. Knirkende snø og frosne tær. Rim i luekanten. Spinkle spor etter fugler og mus i den første nysnøen. Følelsen av mystikk, forunderlighet, og av å ikke å ha kontroll på alt som skjer rundt oss er nær. Det ukjente og ville i naturen forsterkes ytterligere i nattemørket, om ikke på ordentlig - så ihvertfall på innsiden av vårt eget hode.


Kanskje du har et ønske om å forlenge telt sesongen utover høsten og vinteren? Kanskje er det de mørke nettene som stopper? Det å være på tur alene handler ikke om å velte seg i sin egen ensomhet. For meg handler det om å ikke være avhengig av andre for at jeg skal få leve livet mitt som jeg ønsker. Det handler om mestring. Etter en stund vil du garantert oppleve å trives bedre og bedre i eget selskap - om du ikke allerede er en slik fra før. Her kommer noen av mine tips for å starte med solo turer.


"Det lille lyset,
ditt eget brennende sinn,
blender deg:
Den som går
med løkt i mørket,
han ser ikke stjernene"
Hans Børli


Frykten er like forskjellig som antall individer på jorden. For å få gode opplevelser ute i nattemørket, kan man gjøre mange tiltak på veien frem til å bli mester på friluftslivet, uavhengig av årstid. Som med det meste er det kontinuitet og kunnskap som er nøkkelen til et godt friluftsliv.


Det er mange fordeler ved å være alene på tur. Noen kan kanskje oppleve at hverdagen fører med seg mye ansvar og stress. Min opplevelse er at når jeg reiser ut alene på tur får jeg ganske raskt en overveldende frihetsfølelse. Jeg bestemmer selv hvor raskt jeg vil gå, og hvor jeg vil gå. Jeg blir flinkere til å være i øyeblikket, og kobler meg på naturen på en annen måte. Stresset i kroppen blir fraværende, og det er ingen utvendig "støy" som jeg må prosessere og behandle. Alt handler bare om å tilfredstille grunnleggende enkle behov. En annen fordel ved å være alene er at man blir selvstendig, og lite avhengig av andre for å få gode opplevelser i livet.


Vi er mange med dragning mot det enkle friluftslivet. De senere årene har det også blitt flere damer og jenter som har omfavnet dette livet. Men vær forberedt på at ikke alle har den samme dragningen til natur og friluftsliv som deg. Det er ikke alle som forstår (spesielt) hvorfor ei jente/dame ønsker å tilbringe netter alene utendørs, og enkelte kan også synes det er en trist ting. Hev deg over det. Dra på turer. Følelsen du sitter igjen med er noe helt annet enn ensomhet. Det kommer garantert til å være en stor følelse av mestring, kjærlighet til naturen og uavhengighet. Det er ikke uten grunn at mange bruker friluftsliv som behandling for angst, depresjon, stress osv.


Så hvordan begynner man da?


Det første punktet før du legger i vei på telting alene er ganske greit. Du bør like friluftsliv godt. Liker du det ikke i utgangspunktet, er det da noe poeng å tvinge seg igjennom netter alene i et telt? Kanskje det da er like greit å holde seg til gåturer på dagtid? Eller kanskje ta noen netter sammen med andre for å finne ut av om dette egentlig er noe for deg?


Det kan være lurt å bli vant til teltlivet sammen med noen i begynnelsen om du har mulighet til det, eller for all del - hopp rett i det alene. Skap deg gode rutiner rundt det å være i camp. Lær deg kunsten ved å finne gode teltplasser med le, slik at du kan øke temperaturen og trivselen. Lær deg å fyre bål som varer lenge, og ta hensyn til sporløs ferdsel slik at det blir hyggelig for alle dem som kommer etter deg. Om det allerede er etablert bålplass i nærheten, bruk den. Lær deg også om vær, vind og bekledning - slik at du er bedre rustet når regn, snø eller vind kommer. Vær kjent med utstyret ditt før du legger i vei på tur. Prøv å sette opp teltet ditt, test liggeunderlag, bruk primusen eller stormkjøkkenet før du drar på tur. Lag pakkeliste, og hold vekten nede på sekken. Du trenger ikke nytt skift hver dag.


Bli vant med de naturlige lydene i skogen eller til fjells. Gjør deg kjent med lydene til dyr og fugler. Kunnskap er nøkkelen til det aller meste. Vet du hvordan reven skriker på forhånd, slipper du blir redd når du våkner til hylene som kan være ganske uhyggelige midt på natten. Den hyggeligste tiden å være på tur spesielt i skogområder er under fullmånen. Det er utrolig hvor mye den lyser opp det ellers mørke landskapet.


Bygg opp toleransen for mørket gradvis. Gå turer i nærområdet ditt uten lys. Velg deg ut steder hvor det er trygt å gå, uten steiner og røtter du kan snuble i. Arbeid deg mer og mer inn mot skogsbilveier, å gå gjerne alene. Kos deg med stjernehimmelen, og husk refleks.


Gå turer til steder du kunne tenkt deg å sove i telt eller under åpen himmel på dagtid. Gjør deg kjent i området. Bli der til det blir mørkt, og kos deg foran et bål før du går hjem. Sov i hagen eller på verandaen alene - eller på et annet sted du føler at du er trygg.


Ta med telt eller hengekøye ut på tur. Hvis du er litt redd, vær våken en natt ved bålet eller les en bok i hengekøya. Det gjør ingenting om du ikke sover en natt. Slik kan du også bli kjent med, og tryggere på lyder. Ligger du å lytter for mye? Kan det være en ide å bruke ørepropper for å dempe lydene? Da våkner man ikke så tidlig til fugler, vind i teltduken etc. Husk at lydene forsterkes når du sover. Det som hørtes høyt ut da du våknet, trenger ikke være det.


Velg ut et åpent område, gjerne på en liten topp med god utsikt. Personlig har jeg alltid følt meg aller tryggest når jeg ligger langt unna stier og veier. For andre kan det være omvendt. Det er viktig å være på plass før det mørkner, slik at du blir gradvis vant med mindre lys. Vær i ett med naturen, og følg rytmen.


Gi beskjed til noen hvor du er før du legger i vei. Spill litt musikk, og kos deg foran bålet. Samle alt av bålved før det blir mørkt. Etter hvert kan du samle sammen mer når det har blitt mørkt. Grensen flyttes stadig, og det er ferskvare. Beveg deg utenfor komfortsonen ofte, til slutt tenker du ikke over at det er mørkt.


Ikke frys! Lær deg gode rutiner for å ikke fryse i camp og i soveposen. Ha alltid et tørt skift når du skal legge deg i soveposen, og ikke ha for mye klær slik at du stenger varmen ute fra kroppen. Vær sliten, vær varm og gå på do før du legger deg. Varm gjerne litt vann, og fyll det på ei flaske. Denne kan du ha nederst i soveposen. Mange sover dårlig med kalde føtter.


Er du glad i skrekkfilmer? Slutt med det. Det er ikke forenlig med gode opplevelser i nattemørket. Det kommer til deg når du minst venter det. Hvis du har med deg turøks, samekniv etc. Legg de på et sted du vet hvor de er innenfor teltduken, ikke la de ligge å slenge utenfor. Da føler du deg mye tryggere, og du slipper å bråvåkne av at du ikke vet hvor du la fra deg øksa - og om noen tilfeldigvis har funnet den (ja, dette har jeg gjort selv) Hvis det allikevel skulle komme skumle tanker om øksemordere og andre lumske saker, så må man jobbe med den rasjonelle delen av hjernen. Sannsynligheten for at noen er ute etter deg i nattemørket i skogen, på vidda eller fjellet er fryktelig liten. Det er absolutt ingen grunn til å slutte å leve - så lev og opplev mens du kan. Se gjerne på noe hyggelig mens du ligger i soveposen. Jeg ser gjerne på naturprogrammer på NRK Tv, mens jeg gafler i meg potetgull og Kvikk Lunsj.


God tur!




427 visninger

Comments


© Copyright
bottom of page