top of page
Søk

Gjør det selv - Tursåpe

Det finnes ingenting som er så koselig som å sitte ved en sildrende bekk å ta morgenstellet. Kjenne kaldt brevann mellom fingrene. Lukten av rå mose. I år blir det ekstra stas, med ett lite hint av honning.


Enkelte dager klør det i fingrene etter å lage noe selv. Denne sommeren drar vi på tur med såper vi har laget som inneholder honning og havre. Det er ikke store arbeidsinnsatsen som skal til, uansett om du velger å bruke ferdig såpeblanding eller lage den fra bunnen av. Det finnes utallige oppskrifter liggende der ute. Det er bare å sette i gang.



GRUNNOPPSKRIFT PÅ SÅPE

150 g kokosfett 350 g olivenolje 150 g kaldt vann 71 g lut


Eller du kan kjøpe ferdige pakker som du smelter i vannbad, og tilsetter de duftene du ønsker selv. Panduro og forskjellige hobby forretninger har dette. Min silikon form har jeg kjøpt på Wish. Hvis du velger å lage fra bunnen av, kan du lese videre.


DU TRENGER:

Stavmikser* Gummihansker Beskyttelsesbriller Kjøkkenhåndkle Digital vekt Mellomstort glass med lokk Høy og smal mikseskål Rengjort melkekartong

*Stavmikseren kan senere ikke brukes til noe annet enn såpeproduksjon i etterkant




SLIK GJØR DU DET

1. Ta på deg klær du ikke er altfor redd for, ta på deg beskyttelsesbriller og gummihansker. . Lut er etsende og kan forårsake brannskader på huden eller ødelegge klærne dine. Derfor skal du være ekstremt nøye med å sørge for at ikke et eneste korn av luten kommer på avveie.


2. Smelt kokosfettet og bland inn olivenoljen. La den avkjøles litt.

3. Mål opp vannet og hell det i glasset. Mål opp lut og hell den i væsken. Merk deg at det er veldig viktig å helle luten i væsken og ikke motsatt (det vil si at du aldri skal helle vann over lut, det kan sprute skikkelig). Skru på lokket og rist glasset forsiktig til all luten har løst seg opp i væsken. Du kommer til å kjenne at glasset blir skikkelig varmt. Lut varmer nemlig opp væsken den havner i, og hvis væsken blir altfor varm, sprekker glasset. Jo søtere væske, desto varmere blir den. Med denne metoden gjør man det derfor veldig vanskelig for seg selv hvis man bruker honningvann eller en søt fruktjuice som base. Det blir rett og slett for varmt. Hvis du vil lage såpen med te, skal du altså passe på at den er helt avkjølt før du heller i luten. Væsken kan gjerne være kjøleskapskald.

4. Det er nå en del såpekokere får lyst til å ty til måleapparater. Forskjellige såpeoppskrifter oppgir nemlig forskjellige grader for når oljeblandingen og vann-/lutblandingen kan settes sammen. Men det enkleste er å tenke at de to blandingene skal holde omtrent samme temperatur. Du trenger altså ikke bruke en måler hvis du ikke vil, men kan nøye deg med å dyppe fingeren i oljen og kjenne utenpå glasset med lut.

5. Hell oljeblandingen i den skålen du vil blande såpen i. Deretter heller du i væsken med oppløst lut. Det er viktig at det ikke er det minste lille korn av uoppløst lut igjen. Hvis du vil, kan du helle væsken gjennom en gammel sikt.


6. Begynn å mikse blandingen med stavmikseren. Miks i korte intervaller på 20–30 sekunder med noen sekunders pause imellom. Prøv å ikke bevege stavmikseren for mye opp og ned i blandingen. Hvis du gjør det, kan det danne seg luftbobler, slik at såpen blir hullete. Dette er overhodet ikke farlig, det er til og med mange som synes det er ganske sjarmerende. Miks blandingen med stavmikseren til det blir en tykk krem. Du ser at såpekremen er ferdig ved å løfte opp stavmikseren og forsiktig riste av den over glasset. Hvis såpekremen som lander på toppen, ikke synker ned i blandingen, men danner et lite mønster på overflaten, er såpekremen ferdig. Dette pleier å ta 10–15 minutter, men kan variere avhengig av temperaturen på ingrediensene eller på oppskriften du bruker.

7. Hvis du vil tilsette noe i blandingen, for eksempel noen dråper eterisk olje eller knuste havregryn eller tørkede blomster, skal du gjøre det nå. Miks bare kort med stavmikseren for å blande det inn i såpekremen. Bare husk på at både blomster og havregryn må være i små, små biter, ellers er det fare for at de begynner å mugne. Du kan også eksperimentere med å farge såpen med for eksempel safran, paprikapulver eller gurkemeie. Bruk bare eteriske oljer av god kvalitet; du skal med andre ord unngå oljer beregnet på badstuduft eller duftlys.


8. Skrap ut såpekremen med en skje. Det aller enkleste er å helle såpemassen i en rengjort melkekartong som du siden river opp for å få ut såpen. Når du har fått kremen i kartongen, dunker du kartongen lett i bordet noen ganger for å få ut eventuelle luftbobler. Forsegl kartongen og pakk den inn i et kjøkkenhåndkle.

9. Nå skal såpen modne, altså hardne, i et døgn. Deretter river du opp kartongen (på med hanskene igjen) og skjærer såpen i passe store stykker. Hvis du vil trykke noe mønster i såpen, er det nå du skal gjøre det.

10. Legg såpestykkene i for eksempel en luftig kurv. Sett kurven i et mørkt skap, og la såpen ettermodne i minst en måned. Nå forsvinner den skadelige luten, og du får en fin såpe å vaske kroppen med. Det er et par ting du bør være oppmerksom på når det gjelder såpene. Er det hvite «steiner» i såpen? Eller væskefylte lommer? Da skal du kaste såpen, fordi den kan inneholde for mye lut. Hvis du derimot ser et tynt, hvitt pudder på såpens overflate, kan du trygt bruke den. Det er ufarlig natriumkarbonat som det er lett å skylle bort. Hvis såpen er full av oransje flekker, kan det være at noen av fettstoffene har harsknet. Ikke bra, kvitt deg med såpen. Hvis du blir bitt av såpebasillen, finnes det massevis av oppskrifter på nettet. Hvis du vil lage dine egne oppskrifter, kan du også bruke en soap calculator på nettet for å få riktig mengde ingredienser til din såpe.


Oppskrift fra boken Maria Österåker i "Selvforsyning i praksis"



202 visninger
© Copyright
bottom of page