top of page
Søk

Gjør det selv - Vårlig Skogs-te

Lukk øynene å kjenn lukten av en regnfull dag i ditt indre. Se for deg alle dråpene, klare som krystaller. De ligger strødd utover den irrgrønne skogbunnen som diamanter. Du kjenner alle luktene forsterkes av regnet og den klare friske luften. Overalt kan du se nytt liv - friske skudd.


Tenk deg å kunne putte alle vårens lukter og smaker på ett glass, slik at du kan ta det frem når du selv ønsker. Det kan man selvsagt gjøre. Hva med å lage din helt egne skogs te?
I min skogs te finner du disse plantene

  • Granbar skudd

  • Ferske furu nåler eller Einer skudd

  • Kjærringrokk/ Åkersnelle

  • Skogssyre/Gjøksyre

  • Blåbærblad

  • Mjødurt

  • Hundekjeks

  • Blåbær fra i fjor


Det er flere måter å lage seg en tekopp på. En måte er å plukke alt underveis på feks turen. Ha en liten pose på innerlommen som du fyller med det spiselige du ser underveis. Når du kommer frem og bålet eller primusen er klar, kan du koke deg en kjele og la alt du fant trekke i kjelen slik at smaken og vitaminene får godgjort seg skikkelig. Det finnes ikke bedre tur te.


En annen måte er å tørke alle ingrediensene, og oppbevare de på glass. Du kan tørke i ovn som meg, du kan bruke solen eller en frukttørker.Slik tørker du i ovn. Fjern bladene fra stilkene, og legg bladene utover en ovnsrist eller en bakeplate med bakepapir. Pass på at bladene ikke dekker hverandre. Sett ovnen på varmluft uten varme og sett ovnsdøra på gløtt. Det går fint an å tørke flere brett samtidig. Sjekk bladene med jevne mellomrom, men de kan godt stå over natten så lenge du ikke har varme på. Når bladene er så tørre at de lett knuser mellom fingrene er de ferdig tørket.


Den beste måten å bevare smaken til urtene etter tørking er å oppbevare dem mørkt i lufttette glass. Men pass på at urtene er helt tørre før du legger dem i glassene. Er det litt fuktighet igjen vil muggsopp og eventuelt råte lett angripe og ødelegge urtene.


Det går an å lage egne teposer av feks tynn fiberduk, eller kjøpe tomme teposer som du fyller selv. Fin gave å gi bort eller å ta med på turen.
Granbar skudd


De friske, lysegrønne skuddene inneholder eterisk olje og mye vitamin C. I folkemedisinen har granskudd vært brukt som et blodrensende, beroligende og styrkende middel. Saft eller urtete av granskudd er kjent for å være slimløsende ved kraftig hoste og luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt, men ble også drukket mot mageplager.


Einer skudd


På våren kan unge furuskudd spises friske eller brukes til te. På grunn av deres høye innhold av vitamin C, var de tidligere en viktig medisin mot skjørbuk. Et avkok av unge skudd eller lett knuste nåler av furu kan drikkes mot urinveisinfeksjoner, forkjølelse og andre luftveisplager.


Kjærringrokk/Åkersnelle


Denne urten kan brukes mot revmatiske problemer og luftveisproblemer som emfysem, kronisk hevelse i beina og en rekke andre tilstander. Den er og kjent for å forebygge og lindre urinveisinfeksjon. Store mengder kjerringrokk te over en viss periode kan gi positive resultater ved vannansamlinger i kroppen (ødemer) og hvis man lider av sykdommer i nyrene og urinveiene.


Skogssyre/Gjøksyre


Gjøksyre ble regnet for å være virksom ved feber, treg mage, halsbrann, gallesykdommer, gulsott, nyresykdommer, blodforgiftning, innvollsparasitter og skjørbuk. Friske blad har ellers vært anvendt ved stoffskiftesykdommer. Et avkok av bladene har en kjølende og styrkende virkning, og kunne være en leskende drikk ved feber, da den både bidrar til å senke feberen og dempe tørsten. Gjøksyre inneholder mye vitamin C, og det er grunnen til at urten i tidligere tider kunne ha verdi som middel mot skjørbuk.


Blåbær/Blåbærblad


I følge Matvaretabellen inneholder blåbær mye som er godt for kroppen din: A-, B1-, B2-, B3-, B3-, C- og E-vitaminer, fiber, proteiner, folat, mineraler, omega-3, fruktsyrer, kalsium, jern, magnesium, sink og antocyaner, som er ekstra virkningsfulle antioksidanter. Blåbær skal være bra for synet, og før og under andre verdenskrig spiste engelske flygere blåbær før de skulle på tokt om natten. Og kanskje det er noe i det, for når så du sist en bjørn, grevling eller tiur med briller? I fargestoffet på blåbærene, finner vi de ekstra virkningsfulle antioksidantene antocyaner. Disse kan bidra til å lindre ømme og stive muskler og ledd, og i tillegg bedre blodsirkulasjonen og styrke blodårene. Det kan også styrke immunforsvaret, dempe forkjølelsessymptomer og virke lett blodtrykks- og kolesterolsenkende. Dessuten er antocyaner godt for synet.


Mjødurt


Denne finnes overalt i hele Norge og smaker en blanding av honning, sitrus, mandel og vanilje. Mjødurt ble brukt ved fordøyelsesplager som kvalme, syreoverskudd med sure oppstøt, halsbrann, magesår (både forebyggende og terapeutisk), kronisk magekatarr, irritabel tykktarm og diaré. Videre ved forkjølelse med feber, influensa, bronkitt, hoste, ødemer, nyrelidelser, blærekatarr, urinsyregikt, leddsmerter, artritt, muskelsmerter, revmatisme, betennelser i nerver, hodepine, hjertesykdommer, menstruasjonssmerter, for rike menstruasjonsblødninger, slimhinnebetennelser, hudbetennelser, skader, forstuinger, bloduttredelser, verkesår og dårlig ånde.


Hundekjeks


Vær sikker på at det er Hundekjeks, og ikke Giftkjeks du har plukket.

Plukk av et blad og se rett på bladstilken du har brutt av. Har stilken et lite søkk og form som et hjerte er det hundekjeks og da kan du trygt spise den. Giftkjeksen har også små røde prikker på stilken. Tidlig om våren har bladene av hundekjeks en krydderaktig smak, og de kan spises friske i salater eller forvelles for bruk i supper eller stuinger. Bladene kan også brukes som krydder i fete sauser. Smaken på hundekjeks går godt sammen med purreløk, gulrøtter, poteter og løk.517 visninger

Comments


© Copyright
bottom of page